Valentýnský výlet za krásami německého příhraničí.

Jako dárek k Valentýnu jsem dostala od Honzíka výlet neznámo kam, jedinou podmínkou bylo vzít si s sebou plavky. Při téhle indicií mi ihned vytanulo na mysli Bad Schandau, kam jsem se tolik chtěla podívat, tak teď je tady malý report z výletu. 
 

Königstein

Vyjeli jsme z Prahy přes Děčín a Hřensko (dobrá zastávka na procházku či oběd - ceny restaurací jsou poněkud vyšší, ale pokud projedete Hřenskem podél vody, pak na konci u Duty Free Shopu je v penzionu velká restaurace s velmi pěknými cenami) do Bad Schandau u kterého se nedaleko nachází Königstein, vojenská pevnost, která stojí za navštívení, když už do těch končin zavítáte (navíc tam byla Barča a já záviděla :-)). Je lepší na pevnost vyrazit dříve než do lázní, neb je člověk ještě plný energie. Pod Königsteinem je velké podzemní parkoviště, které stojí 4 EUR a za které se následně platí v automatu EUR mincemi, tak na to při utrácení myslete. Nahoru na Königstein pak jezdí i vláček, ale to je zbytečné, cesta pěšky trvá cca 5 min. Vstup na Königstein stojí 7 EUR, vše u vstupu je popsáno i česky, dokonce i s českou mapkou, takže se nemusíte bát jazykové bariéry. Po zaplacení vstupu se můžete nahoru vydat pěškobusem nebo výtahem, který je zahrnut v ceně. Panoramatický výtah je bohužel dlouhodobě mimo provoz. 
 
Pokud chytnete lepší počasí než mi, tak nahoře z pevnosti jsou krásné výhledy. Pokud ale není počasí dokonalé, ani tak nemusíte litovat. Nahoře v pevnosti se nachází spoustu zajímavých míst. Za zmínku stojí sklep s obřími sudy, studna i s ukázkou využití, vojenská děla i zbrojnice, kterou si nenechte ujít. Vstup je sice divně značený a vypadá to, že je zavřeno, ale když se do dveří pořádně opřete, dostanete se tam a je to hezká expozice. Dolů z pevnosti můžete zase pěšky nebo výtahem, pokud budete nedočkaví na Bad Schandau jako já. Pod kopcem si jako my my můžete dát za odměnu palačinku se svařákem a hurááá na koupačku. 
 

Bad Schandau

V Bad Schandau se při naší návštěvě konal masopust, takže doprava byla poněkud zkopmlikovaná, ale i tak jsme se úspěšně dostali na místo. Toscana World Bad Schandau má velké parkoviště, s chytrým systémem. Pokud zaplatíte ještě před výstupem z bazénu, pak se v automatech platí 1 EUR za návštěvu, pokud však platíte až na parkovišti, parkování se Vám trochu prodraží.
 
Vstup do lázní je členěn dle času stráveného uvnitř na 2 hod. za 14 EUR, 4 hod. za 18 EUR a nebo celý den za 24 EUR. Ačkoliv je to super, tak na celý den to není. Čtyři hodiny jsou ideální i pro ty, co mají rádi koupání. Po zaplacení na ruku dostanete čip, který používáte na otevírání skříněk, platbu v restauraci či za doplňkové služby (půjčení ručníků, pomůcek apod.). Prostor uvnitř je členěný. V hlavní hale je velký plavecký bazén s lehátky (i o víkendu jich bylo dost, aby se dostalo na každého), brouzdaliště, divoká řeka a dvě velké vířivky. Zároveň z této haly vede vstup do venkovního termálního bazénu, kde po setmění osvětlení v kombinaci s párou vypadá jako polární záře.
 
Pokud projdete halou až dozadu, čeká Vás nějpříjemnější překvapení těchto lázní - Solný bazén. Velký kruhový bazén s mořskou vodou, která Vás krásně nadnáší, za zvuku hudby a promítaní na strop je kouzelný.  V této části lázní se nesmí mluvit a musí se dodržovat klid, tudíž je to velmi příjemné místo na odpočinek. 
 
Vedle solného bazénu se nachází saunový svět (narozdíl od Čestlic je sem vstup v ceně), kde jsou tři finské sauny a jedna parní. Sauny jsou pěkně udělané, každá jiná, zároveň saunový svět nabízí různé druhy zchlazení - nádoby s drceným ledem, ledová koupel nohou, ledové bazénky a v zimě je možnost i vylézt přímo ven na terasu, pro velké odvážlivce je pak i venku ochlazovací bazén. Zároveň prostor saunového světa slouží jako odpočinková zóna se spoustou lehátek a ochlazovacích zón. Na dveřích je uveden vstup pouze bez plavek, ačkoliv někteří pak uvnitř v plavkách byli. O víkendu byla tato zóna příliš přeplněná, ale zas bylo pro změnu místo ve Vodním světě. 
 
Po čtyřech hodinách jsme byli utahaní a těšili se domů, pravděpodobně budete také. Nezapoměňte se ale zastavit v restauraci u Švejka v Děčíně, kerá se nachází na kruhovém objezdu u Tesca a která je stylově zařízená a dobře tam vaří ;-)